Belangrijke informatie voor 2019

Belangrijke informatie voor 2019

(contracten met zorgverzekeraars)

Graag informeren we u over de veranderingen mbt de zorgverzekeringen waar wij als praktijk een contract mee hebben gesloten voor 2019.

Zoals u waarschijnlijk in het nieuws heeft meegekregen, is er een actieve beweging ontstaan van zorgverleners (o.a. fysiotherapeuten, diëtisten, logopedisten) die zich niet meer kunnen verenigen met de manier waarop de meeste zorgverzekeraars met ons als zorgverleners omgaan.

Wat is de reden van de actie?

Zorgverleners krijgen ieder jaar van de verzekeringen contracten aangeboden. Hierin worden voorwaarden gesteld waaraan wij moeten voldoen om in aanmerking te komen voor een contract.

In toenemende mate (en dit wordt ieder jaar erger) eisen de zorgverzekeraars meer van ons als zorgverlener, waardoor de kwaliteit in de behandelkamer in het geding komt. We worden geacht onder een landelijk gemiddelde te blijven per indicatie (de zogenaamde Behandelindex), we worden geacht iedere patiënt een klanttevredenheidsenquête aan te bieden en er zijn financiële sancties wanneer je aan één van de verplichtingen niet voldoet.

 

Zowel onze praktijk als in toenemende mate praktijken in het gehele land, willen de kwaliteit juist hoog houden zoals u van ons gewend bent. En met de huidige regels en voorwaarden van de zorgverzekeraars komt dit ernstig in het gedrang. Dit betekent dat we voor 2019 kritisch gekeken hebben naar de inhoud van de contracten en tot de conclusie zijn gekomen dat we het komende jaar niet alle contracten meer zullen tekenen.

In het overzicht ziet u duidelijk welke contracten we nog wel hebben en welke niet.

Consequenties voor u als cliënt:

Bij de zorgverzekeraars waar wij een contract mee sluiten hoeft u niets te doen. Wij declareren rechtstreeks bij uw verzekering.

Wanneer uw verzekering in de lijst van “geen contract met” staat krijgt u zelf de nota.

Wanneer u een naturapolis heeft krijgt u van uw verzekering ongeveer 70% van het zogenaamde marktconforme tarief (dwz 70% van +/- 29 euro).*

Wanneer u een restitutiepolis heeft krijgt u het marktconforme tarief volledig vergoed. *

*Let op, dit geldt zowel voor de basis- als aanvullende verzekering. Voor zowel basis- als aanvullende verzekering is er de keuze tussen natura en restitutiepolis.

Ook de zorgverzekeraars worden beoordeeld door consumenten. In onderstaand overzicht ziet u welk cijfer de consument aan de zorgverzekering geeft. Trekt u hieruit uw eigen conclusies (onderzoek van 2017 door poliswijzer.nl)

De volgende zorgverzekeraars hanteren geen Behandelindex voor 2019:

 • DSW (inclusief Stad Holland)
 • ONVZ (inclusief PNO zorg en VVAA)

Mocht u er zeker van willen zijn dat wij u zorgeloos het aantal behandelingen kunnen geven die u ook daadwerkelijk medisch gezien nodig heeft (in onze ogen), dan is het raadzaam een verzekeraar in de hand te nemen die geen behandelindex hanteert.

Voor 2019 tekenen we de volgende contracten NIET:

 • Caresq (inclusief Promovendum, National Academic en Besured)

Voor 2019 tekenen we de volgende contracten WEL:

 • DSW (inclusief Stad Holland)
 • ONVZ (inclusief PNO zorg en VVAA)
 • Menzis (Inclusief Anderzorg, PMA, Azivo en Hema)
 • Zorg en Zekerheid (incl AZVZ)
 • ASR (inclusief Ditzo en De Amersfoortse)
 • Eno (inclusief Salland, Hollandzorg en Salland ZorgDirect)
 • Achmea (inclusief Zilveren Kruis, FBTO, De Friesland, Avéro Achmea, Interpolis, Prolife, Kiemer, OZF en ZieZo)
 • VGZ (inclusief VGZ, Univé, Zekur.nl, Bewuzt, IZZ, IZA, umc, de Goudse, Iza cura, aevitae, IAK)
 • CZ (inclusief CZdirect.nl, OHRA, Delta Lloyd)

Mocht uw zorgverzekering niet in deze lijst voorkomen, vraagt u dan aan één van ons wat het beleid voor 2019 zal zijn.

We hopen dat u voor het komende jaar een goede keuze kunt maken in het oerwoud van zorgverzekeringen en polissen (er zijn meer dan 1500 combinaties mogelijk!). Mocht u meer informatie willen, kunt u ons dat altijd vragen.

 

Met vriendelijke groet,

Team Fysio Gezondheidscentrum Weesp

Publicatiedatum: 08-11-2018


« Terug naar het overzicht