COPD

Beperk luchtwegproblemen door bewegen

Wat is COPD?

De afkorting COPD staat voor ChronicObstructivePulmonaryDisease (Chronische obstructieve longaandoeningen) en is een verzamelnaam voor longaandoeningen die zich kenmerken door een vernauwing van de luchtwegen die niet of niet geheel omkeerbaar is. (chronische bronchitits, long emfyseem)

Typische verschijnselen van COPD zijn hoesten en slijm opgeven. Kortademigheid bij inspanning is een ander veel voorkomend verschijnsel bij patiƫnten met COPD. Een piepende ademhaling kan onderdeel zijn van deze reeks van symptomen. Patiƫnten met COPD kunnen geregeld luchtweginfecties hebben, waardoor hun conditie verder achteruitgaat. Deze perioden worden wel exacerbaties genoemd. COPD kan grote beperkingen opleveren, thuis en op het werk. Inademen gaat meestal wel, maar vooral uitademen levert een probleem op.

Wat kan FysioGCW voor u betekenen?

FysioGCW beschikt over gespecialiseerde COPD/ longtherapeuten en is aangesloten bij het +netwerk voor longrevalidatie FVGO. Deze fysiotherapeuten kunnen helpen uw conditie op peil te brengen door individuele inspanningstraining en spier versterkende oefeningen. Heeft u problemen met slijm opgeven, dan kan wij t u helpen met het aanleren van een effectieve manier van slijm losmaken en huffen en/of hoesten. Ademoefeningen kunnen helpen de kortademigheid te verminderen. Het is aan te raden een fysiotherapeut te zoeken die gespecialiseerd is in het behandelen van mensen met COPD.

Conditie

De fysio(COPD)therapeut kan u deskundig begeleiden bij het verbeteren of op peil houden van uw conditie.
Misschien vindt u dit moeilijk of durft u zich niet goed in te spannen omdat u steeds benauwd wordt. De fysiotherapeut kan u uitleggen wat u juist wel en wat u beter niet kunt doen. In overleg en afgestemd op uw situatie stelt de fysiotherapeut een trainingsprogramma op ter verbetering van uw conditie. Eventueel krijgt u aangepaste oefeningen voor bijvoorbeeld uw ademspieren en arm-, been of rompspieren. Uw inspanning wordt meestal beloond met vermindering van uw klachten en een toename in zelfvertrouwen. Hierdoor zult u instaat zijn meer te kunnen doen in het dagelijks leven.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ab Dijkman of Jeroen Stoop.