Oncologiefysiotherapie

Oncologiefysiotherapie is een specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie. Ze richt zich specifiek op het behandelen van bewegingsproblemen ten gevolge van de kanker zelf of ten gevolge van de medische behandeling van kanker.
Voorbeelden van de problemen zijn pijn, spanningsklachten, stug  littekenweefsel, huidveranderingen, stijfheid van gewrichten en spieren, lymfoedeem, spierzwakte,conditieverlies en vermoeidheid.

De oncologiefysiotherapeut kan ingezet worden in alle fasen van de kanker.

-In de behandelfase is alles gericht op het bestrijden van de kanker. De oncologiefysiotherapeut kan in deze fase helpen bij het beperken en bestrijden van conditieverlies en het verlichten van spanningsklachten.

-In de herstelfase gaat het om herwinnen van beweeglijkheid, kwaliteit van leven en het herwinnen van controle over de activiteiten van het dagelijkse leven. De oncologiefysiotherapeut kan helpen met een trainingsprogramma om conditie te verbeteren en adviseren bij het hervatten van werk en sport.

-De palliatieve fase begint op het moment dat de patient te horen krijgt dat genezing niet meer mogelijk is en de behandeling ook niet meer op genezing wordt gericht. Deze fase kan weken, maanden maar soms ook jaren duren. De kwaliteit van leven en de wens van de patient staat in deze fase centraal! De oncologiefysiotherapeut kan helpen om zolang mogelijk een actief leven te leiden.

-In de terminale fase wordt het duidelijk dat het levenseinde nadert. De  patient moet afscheid nemen van zijn naasten en van het leven. In deze fase staat comfort van de patient centraal. De oncologiefysiotherapeut kan helpen bij het zoeken naar de meest comfortabele houding. Ademhalingsoefeningen kunnen verlichting geven bij benauwdheid. Pijn en angst kunnen verminderen door ontspanningsoefeningen.

Oncologiefysiotherapie bestaat uit: oefentherapie, ademhalingsoefeningen, behandelingen ter ontspanning en vermindering van pijn, verschillende massagetechnieken en coachen van clienten met kanker.

De client kan individueel of in een groep behandeld worden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wilma de Kramer.